журналист, анализатор и влогър.  Какъв е вашия поглед върху кампанията

...
 журналист, анализатор и влогър.  Какъв е вашия поглед върху кампанията
Коментари Харесай

Говорят младите политолози: Ще успее ли да се съвземе Има такъв народ?



 журналист, анализатор и влогър. 

Какъв е вашия взор върху акцията на " ИТН "? Сякаш този път представителите на партията са много по-умерени и дипломатични, отворени към медиите и хората, само че не закъсняха ли съдбовно доста с този вид тактика?

Иван-Асен Иванов: Кампанията на Има Такъв Народ е отражение на опитите им да извърнат публичните показа за случилото се през миналите две национални събрания. Знаете ли, в логиката на психиката има един доста забавен термин, носещ хубавото българско име “гаслайтинг ”. Това съставлява тип психическа операция, която да накара човек да се съмнява в обективността на своята действителност, както и да сложи под подозрение трезвата си преценка за протичащото се. В прочут смисъл, задачата на Има Такъв Народ по време на тази акция е точно следната - да убедят обществото, че техните дейности в 45-ото и 46-ото Народно заседание не са това, което са. Че те знаят нещо, което останалите не. За да стане това обаче, би трябвало да минат и през “стандартните ” способи на връзка, които до момента отричаха като ненужни.

Флора Стратиева:   Със сигурност стряскащото отдръпване на социална поддръжка и прогнозите на множеството социологически организации, които вещаят проваляне за Има Такъв Народ от първа на съвсем пета позиция, са главните аргументи за тяхното много по-смирено и обрано държание. Както в 45-ото, по този начин и в 46-ото Народно заседание, групировката на Слави Трифонов притежаваше съвсем еднолично опцията и отговорността за сформиране на работещо, реформаторско държавно управление, което да канализира силата на всички жители, присъединили се в огромните митинги през предходната година. За жал, тежката липса на консенсусно държание, тоталното недоумение на действителната политическата среда, както и значително некомпетентността и зависимостите на Има Такъв Народ, прикрити зад експанзия и опити за показване на сходно поведение, като " антисистемно ", съумяха да отхвърлен голяма част от рационалните гласоподаватели. В това състояние, каквато и тактика за акция да бъде построена и даже тя да бъде изпълнена съвършено, вредите ще бъдат пагубни и доста мъчно могат да бъдат овладяни.







Партията на Станислав Трифонов към този момент изрично не е фактор в българската политика, считат младите анализатори.

 



Иван-Асен Иванов: Според социологическите изследвания, които те настояват, че отхвърлят, българският гласоподавател в действителност вижда най-голяма отговорност в тяхно лице за несъставянето на държавно управление. Вярвам, че ще съумеят да запазят твърдите си ядра, само че периферията им в огромната си част е формирана от политически номади без особена партийна преданост. В този ред на мисли е прекомерно допустимо те да се преориентират към новите “силни на деня ”. Относно имунизацията, Има Такъв Народ съумява да катализира повече анти-ваксърски избор, въпреки и водачът им да съобщи, че е имунизиран. Това обуславя и противоречите им послания, само че, почтено казано, в случай че би трябвало да чакаме единна позиция по отношение на имунизацията от някоя политическа мощ, по-скоро няма да е тази.

Флора Стратиева:  ИТН към този момент на практика не попадат в основата на политическия дневен ред. Каквито и техни позиции или послания да следим, те към този момент вълнуват доста по-малка част от популацията. Партията на Трифонов съумя да се самомаргинализира и към сегашния миг нейните мнения и действия нямат нито директно касателство, нито решаващо значение по отношение на процесите на властта. Огромното отчаяние е обикновено, когато в исторически за страната миг, си получил солидна електорална поддръжка и хората са дали своят вот доверието си на теб, а ти не си съумял по никакъв метод да го оправдаеш и да съумееш да отговориш на упованията им. За всеки, който схваща естествените пътища за действие на демокрациите, е пределно ясно, че основната виновност за политическата рецесия и спиралата от избори е на Има Такъв Народ. Оттук нататък правото им да бъдат формиращ за бъдещето на страната състезател, по всяка възможност ще бъде отнето.



Напълно логически е спадът на Има Такъв Народ от първа до пета политическа мощ - съдбовните неточности ги маргинализираха, акцентират събеседниците ни.

 

Иван-Асен Иванов: Не. Наличието на нов политически индивид в лицето на “Продължаваме смяната ” не съставлява катализиране на нов протестен избор, а преразпределение на предходния. Хората, които са дали своят вот за т.нар “партии на статуквото ” няма да сменят лагера, като се изключи част от Българска социалистическа партия. Но от това, което виждаме, Българска социалистическа партия въпреки всичко резервира досегашните си резултати, а тези, които губят позиции са Има Такъв Народ, Демократична България и ИБНИ. Една част от техния електорат се пренасочва към Политическа партия, което надлежно не дава опция за постигането на заветна “Мисия 121 ”. Това изключва настройка на “промяната ” без Има Такъв Народ.

Флора Стратиева: Една от емблематичните характерности в политическото отношение на Има Такъв Народ, беше пренебрежението и яростта, с които те гледаха на изискванията за образуване на кабинет, сложени на масата за договаряния от партиите с по-слаб резултат от техния. Сега по всичко проличава, че точно Има Такъв Народ ще бъдат в по-неблагоприятната електорална позиция и ще им се наложи да се преценяват с непознати оферти за сформиране на държавно управление, идващи от различен мандатоносител. Интересно ще бъде да проследим, дали когато техните настървени способи бъдат прилагани върху самите тях, те ще продължат да ги намират за допустими. Смятам, че точно от ориентацията на Има Такъв Народ в новата им роля, на партия отвън първите три, ще зависи дали ще съумеят да намерят място в конфигурацията на едно бъдещо ръководещо болшинство.

 Прочетете изявлението относно . Вижте и какво споделиха младите анализатори за 

Автор на поредицата е Ивайло Илиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР